ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης εξαφανίζονται από τον Ιστό και το Internet Archive είναι έτοιμο να καλύψει το κενό

Οι ακαδημαϊκοί που μελετούν τη μακροζωία των ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων λένε ότι 176 ψηφιακά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης εξαφανίστηκαν από το Διαδίκτυο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα ευρήματα τεκμηριώνονται σε ένα ερευνητικό έγγραφο που διανέμεται μέσω του ArXiv, “Open is not forever: a study of vanished open access journals.“.

Οι συγγραφείς Mikael Laakso της Hanken School of Economics του Ελσίνκι, Lisa Matthias του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και Najko Jahn του Πανεπιστημίου του Göttingen ερεύνησαν διάφορους βιβλιογραφικούς δείκτες και τον Director of Open Access Journals, και προσπάθησαν να εντοπίσουν τις δημοσιεύσεις μέσω της Μηχανής Wayback του Internet Archive

Τα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης, όπως υποδηλώνει ο όρος, καθίστανται προσβάσιμα στους χρήστες του Διαδικτύου χωρίς χρέωση, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά περιοδικά βάσει συνδρομών. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ των ερευνητών σχετικά με το αν θα δημοσιεύσουν σε ένα περιοδικό OA ή σε ένα συνδρομητικό περιοδικό. Η απόφαση επηρεάζει τη διανομή του άρθρου, την ταχύτητα δημοσίευσης, το κόστος δημοσίευσης, το επαγγελματικό κύρος και άλλους παράγοντες.

Το ζήτημα εμφανίστηκε πέρυσι όταν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τερμάτισε τη συνδρομή του με τον γίγαντα επιστημονικών εκδόσεων Elsevier λόγω της τιμής που ζήτησε για πρόσβαση στη συλλογή περισσότερων από 2.000 περιοδικών. Το Πανεπιστήμιο ζήτησε από τον Elsevier να παρέχει δημοσίευση ανοιχτής πρόσβασης για άρθρα που έχουν συνταχθεί από ακαδημαϊκούς του UC και να παρέχει στους μελετητές του UC πρόσβαση σε περιεχόμενο περιοδικών σε λογική τιμή. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη.

Οι περιορισμοί και το κόστος που επιβλήθηκαν από τους παραδοσιακούς ακαδημαϊκούς εκδότες όπως ο Elsevier οδήγησαν την Alexandra Asanovna Elbakyan το 2011 στην ίδρυση του Sci-Hub, ενός ιστότοπου που μοιράζεται ερευνητικές εργασίες χωρίς κόστος και δεν λαμβάνει υπόψη τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Τα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης  είναι πιο προσιτά , αλλά η έλλειψη μοντέλου χρηματοδότησης καθιστά την τρέχουσα επιβίωσή τους πιο επισφαλή.

Η  αργή απώλεια της πληροφορίας

Οι Λάκσο, Μάθιας και Τζαν σημειώνουν ότι ενώ τα περιοδικά της ΟΑ «δεν εξαφανίζονται σε τεράστιο αριθμό», η εξαφάνισή τους επηρεάζει δυσανάλογα ορισμένους κλάδους. Τα περιοδικά που σχετίζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα ή ακαδημαϊκές ομάδες στη Βόρεια Αμερική, και με την έρευνα κοινωνικών επιστημών και ανθρωπιστικών επιστημών, αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μέρος του εξαφανισμένου περιεχομένου από άλλα.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στην ψηφιακή συντήρηση είναι επιτυχημένες στην αρχειοθέτηση περιεχομένου από μεγαλύτερα περιοδικά και σε καθιερωμένους εκδοτικούς οίκους, αλλά αφήνουν πίσω τους εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο”, δηλώνουν οι συγγραφείς . “Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες διατήρησης ενδέχεται να χρειαστεί να επανεκτιμήσουν την τρέχουσα στρατηγική τους και να αναπτύξουν εναλλακτικές οδούς – ιδανικά σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με περιοδικά πανεπιστημίου και κοινωνικών επιστημών – που ταιριάζουν καλύτερα σε μικρότερα περιοδικά που λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη μεγάλων, επαγγελματικών εκδοτών.”

Σε ένα email του στο The Register, ο Brewster Kahle, διευθυντής και συνιδρυτής του Internet Archive, είπε : “Βρήκαμε σχεδόν το ίδιο πράγμα για τα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης – είναι συχνά ανεπιτήρητα”, προσθέτοντας ότι χαίρεται για το θέμα που μελετάται επίσημα.

Ο Kahle είπε ότι το Internet Archive ανιχνεύει τον Ιστό για 25 χρόνια αλλά άρχισε να επικεντρώνεται σε ακαδημαϊκά περιοδικά το 2018. ΤοMellon Foundation, είπε, έδωσε επιχορήγηση στο Internet Archive το 2019.

“Έτσι, ανιχνεύουμε και αποθηκεύουμε τώρα βιβλιογραφία περιοδικών  και επίσης σύνολα δεδομένων, καθώς είναι διαθέσιμα στον Ιστό”. Ο Bryan Newbold του Internet Archive είπε ότι από την ανάλυση του Internet Archive, “το 18 τοις εκατό όλων των άρθρων ανοιχτής πρόσβασης από το 1945, πάνω από τρία εκατομμύρια, δεν αρχειοθετούνται ανεξάρτητα από εμάς ή από άλλο οργανισμό διατήρησης, εκτός από τους ίδιους τους εκδότες.”

Ο Newbold είπε ότι το Internet Archive ήρθε σε επαφή με τους συγγραφείς των άρθρων ια τη βελτίωση της ανίχνευσης άρθρων. “Υπάρχει μια λειτουργία” save paper now “, καθώς και ένα API για bots. Οργανισμοί όπως οι DOAJ, ISSN, DOI καταχωρητές (Crossref, Datacite, άλλοι) είναι ζωτικής σημασίας για αυτό”, είπε. ”

Το Internet Archive στοχεύει να αυξήσει τις προσπάθειές του συνεργαζόμενοςμε μεγαλύτερους εκδότες, όπως οι  LOCKSS, Portico, JSTOR και θεσμικά αποθετήρια. Ο Newbold είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει το αντίστοιχο του youtube-dl – ένα εργαλείο για τη λήψη βίντεο YouTube – για τα έγγραφα ανοιχτής πρόσβασης.

“Υπάρχει πολύ περιεχόμενο σε μεγάλες πλατφόρμες και εκδότες που έχουν μέτρα κατά της ανίχνευσης (ακόμη και για τη χρυσή OA και το υβριδικό περιεχόμενο!), Καθώς και ένας μεγάλος αριθμός μικρών εκδοτών που δεν χρησιμοποιούν απλούς / κοινούς μηχανισμούς όπως το OAI- PMH και την μετα-ετικέτα HTML «citation_pdf_url» για την αναγνώριση περιεχομένου πλήρους κειμένου. Το οικοσύστημα OAI-PMH δυστυχώς δεν είναι πολύ πλήρες ή χρήσιμο για την περίπτωση χρήσης mirroring », δήλωσε ο Newbold.

Πηγή άρθρου: https://www.theregister.com/

Leave a Comment